Aage Brandt

Útgávur:


..//images/placeholder.png


..//images/placeholder.png


..//images/placeholder.png


Um rithøvundan
Jeg er født i Kongens Lyngby nord for København i 1944, ni år efter min storesøster Tove. Mine forældre havde en fiskeforretning under vores lejlighed, og min barndoms tumleplads var stor og spændende: Baggården husede vilde katte og fede rotter. Bag den lå et forfaldent drivhus med alskens skrammel. Ikke langt herfra lå lossepladsen ved Ermelunden, og i den anden retning lå Lyngby Sø og Åmosen samt Norskeskoven med Djævlebakken og Dødens Grotte.
De voksne blandede sig ikke - blot vi unger var hjemme ved spisetid.
Min barndoms kulisser og skolen - Engelsborgskolen - har jeg beskrevet i romanen Skærsommer.
Jeg ville være dyrlæge, men uvist af hvilken årsag hoppede jeg på lægestudiet og blev menneskelæge i 1971. Nu havde jeg lært at helbrede mennesker og skulle så i Det Danske Forsvar (hvorfor ikke Angreb?) til at lære at slå dem ihjel. Det syntes jeg naturligvis var komplet åndssvagt, hvorfor jeg nægtede og blev sendt i Gribskov for at fælde træer. Under min militærnægtertjeneste blev jeg senere sendt til Bøtø ved Nykøbing Falster, hvor jeg skulle hjælpe med at passe en flok forsømte børn på en svagbørnskoloni. Nu var min lykke gjort, for her mødte jeg Karen og forelskede mig på ½ sekund. Vi flyttede straks sammen, gjorde os gravide, giftede os og fik Sidse i 1972 - og Jonas i 1975. I oktober 1998 fødte Sidse og hendes Jesper en dejlig pige, så nu har Karen og jeg igen en enestående mulighed for at kunne genopleve livet og verden gennem et barns øjne.
Det er netop det - at se verden i numsehøjde og med barnets sind og vidtåbne øjne - som fik mig til at skrive for børn og, dybest set, for mig selv. Jeg opdagede nemlig, at jeg blev meget klogere på livet, menneskene og ikke mindst på mig selv ved at anskue tilværelsen med barnets fordomsfrie øjne.
Jeg skrev sange og digte, som blev sat i musik og spillet af grækeren Georges Marinos sammen med en masse børn.
I 1982 udkom min første bog Sølle Sivert på Gyldendals Forlag, hvor jeg på Børne- og Ungdomsredaktionen lærte en masse dejlige og spændende mennesker at kende, og hvor mine skriverier gennemgik kærlig røgt og pleje - så her blev jeg med mine efterhånden mange efterfølgende bogudgivelser.
Min lægegerning har jeg udøvet først på Stege Sygehus, dernæst på Fåborg Sygehus, og siden 1976 som praktiserende læge - og en årrække også som skolelæge - i Jelling, hvor jeg endnu møder på arbejde hver dag med glæde. Inden for min konsultations fire vægge er jeg i tæt kontakt med mennesker i alle livets faser og begivenheder fra tilblivelsen til døden, og jeg går hver dag hjem med en taknemmelig følelse over den åbenhed og tillid, jeg bliver vist, når et medmenneske delagtiggør mig i sin inderste glæde, sorg eller smerte.u