Kronprins Frederiks rejse til Færøerne i 1844


Forlag: Kong Frederiks VIIs Stiftelse på Jægerspris
Útgávuár: 2002
Prísur: 115.00
ISBN: 87-91119-01-4
Rithøvundi: Ymsir
Evni: Bøkur til ferðafólk
Ikki innbundin
Støða: Útseld
Síðutal: 32


Úr fororðinum
Sommeren 1844 var Danmarks 36-årige kronprins Frederik (7.) på rejse til Skotland og Færøerne. Med på rejsen var foruden et større følge også maleren Frederik Theodor Kloss og naturvidenskabsmanden Japetus Steenstrup. Kloss forevigede opholdet på Færøerne i tegninger, hvoraf fem efter hjemkomsten blev omsat tilstore malerier, der siden har haft plads på Jægerspris Slot.

Rejsen til Fæøerne var et officielt kongeligt besøg, så turen indbefattede rundvisning til lokale små industrier, overhøring af skoleklasser samt fremlæggelse af sager og andet fra amtmanden. Men der var også tid til besøg og sejlture rundt til øerne og til at nyde den imponerende natur. Besøget var en stor succes for såvel færinger som kronprinsen, der allerede som ung lagde grunden til sin kongetitel som "Frederik Folkekær".

Kloss's handlingsfyldte malerier og tegninger, der viser sejlads i "Fingals" hulen på Eysturoy, fuglefangst ved Store Dimun og kongelig deltagelse i grindefangst i Midvágsbugten ved Vágar, gør det muligt at følge kronprins Frederiks rejse til Færøerne i sommeren 1844.